Judas?

Judas?

Hij stopt ermee. "Het is mooi geweest, het is klaar." Woorden van Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

Je kent het wel, je zit tv te kijken en pakt je telefoon om even je social media te checken. Een moment dat de tv je niet genoeg vasthoudt om te blijven kijken. Voordat je nu denkt dat mijn telefoon aan m’n hand is vastgegroeid, wees gerust, dat is niet zo. Zo actief ben ik helemaal niet met social media. Ik lees ook meer dan dat ik post. Ik vind het soms wel vermakelijk om Twitterberichten te lezen. Gelukkig ben ik nuchter genoeg om Twitter niet als representatief voor de gehele bevolking te zien, want dan was het wel heel slecht gesteld met de samenleving.

Maar, het zegt wel iéts over het sentiment van wat er leeft onder de bevolking. En dat 'iets' is niet positief. Zo las ik wat reacties onder een tweet van Arnold Huijgen, theoloog en oud-plaatsgenoot:

Ik neem mijn hoed af en maak een diepe buiging voor Gert-Jan Segers. Indrukwekkend als authentiek christen en politicus en een voorbeeld van leiderschap dat van dienen weet - en dus ook van ruimte maken voor een ander. Dank!

Ik ga de reacties onder deze tweet niet citeren. Je kunt het zelf wel opzoeken. Reacties, ook van Christenen, die Gert-jan Segers voor Judas uitmaken. Het lukt me niet om daar ook maar iets van te begrijpen. Dat onbegrip komt niet voort uit mijn onvoorwaardelijke steun aan de CU, of het klakkeloos eens zijn met Gert-Jan. Ik ben geen lid van de partij en heb soms wel en soms niet op ze gestemd. Nee, het onbegrip komt hier uit voort:

Spreek geen kwaad van elkaar, broeders en zusters. Wie van zijn medechristen kwaadspreekt of hem veroordeelt, spreekt kwaad van de wet en veroordeelt die. En als u dat doet, houdt u zich niet aan de wet, maar werpt u zich op als haar rechter. Er is maar één wetgever en rechter: hij die ons kan redden en ons kan laten omkomen. Wie bent u dus dat u oordeelt over uw naaste? - Uit de Bijbel: Jakobus 4: 11-12 (GNB)

Je kunt het oneens zijn over standpunten. Maar hoe keihard sommige mensen oordelen over de integriteit van Gert-Jan Segers verbaasd mij. En nog meer van Christenen, die soms hun diepe haat spuien. Ik volg de politiek niet op de voet, maar ik weet wel wat er speelt in het Haagse. En wat ik lees, hoor en zie over Gert-Jan Segers is dat hij altijd bereid is verantwoording af te leggen.

Dan kun je het radicaal oneens zijn. Prima. Maar dat er pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden in een coalitie is onvermijdelijk. Ik denk oprecht dat de CU door de coalitiedeelname meer heeft bereikt dan dat ze in de oppositie hadden kunnen doen. Het interview door Wilfred Genee met Gert-Jan (te zien op het YouTube kanaal van de CU) laat hier wel iets van zien. En ja, dan kun je je afvragen tot hoever je als CU moet gaan. Daar mag iedereen wat van vinden. Maar, alsjeblieft, veroordeel niemand. Vooral niet via je toetsenbord op je telefoon, onder een Twitterbericht. Nee, neem dit advies maar ter harte:

Allereerst vraag ik dat er voor alle mensen gebeden wordt, dat er smeekbeden, voorbeden en dankgebeden voor hen worden uitgesproken. Bid voor alle koningen en gezagsdragers, opdat we rustig en ongestoord kunnen leven, in alle vroomheid en waardigheid. Dat is goed en welgevallig in de ogen van God, onze redder, die wil dat alle mensen worden gered en de waarheid leren kennen. - Uit de Bijbel: 1 Timoteus 2: 1-4 (NBV21).

Beste Gert-Jan Segers, ik sluit me aan bij de woorden van Arnold Huijgen. Bedankt voor je tomeloze inzet. Ondanks keuzes die niet altijd de mijne zouden zijn.