Elke zondag open!
read more

Elke zondag open!

In mijn vorige schrijfseltje over de terrassen en de sluitingstijden van de horeca haalde ik de zondag aan. Is het voor Christenen nu wel of geen verplichte rustdag? Het lijkt me goed daar eens wat op in te zoomen. Ik kan me nog wel die vraag herinneren die ik op de lagere school -ja, zo noemden we vroeger de basisschool- stelde. Waarom houden wij een soort van Sabbat op zondag? Ik kreeg er destijds nooit een bevredigend antwoord op. Later op Catechisatie -wekelijks onderwijs voor tieners in de kerk- ook niet.

Kolossenzen 2:16 (De Bijbel): "Laat niemand u iets voorschrijven op het gebied van eten en drinken of het vieren van feestdagen, nieuwemaan en sabbat. Dit alles is slechts een schaduw van wat komt - de werkelijkheid is Christus."

De nacht van Spakenburg
read more

De nacht van Spakenburg

De terrassen in Spakenburg mogen nu tot 01.00 uur open blijven. Tot voor kort was dit 00.30 uur en mochten er na 00.00 uur geen consumpties meer verstrekt worden. Doordat de VVD -voor ruimere openingstijden van de horeca- samen met de ChristenUnie een coalitie heeft gevormd is dit verwezenlijkt. Wat de VVD niet voor elkaar kreeg was een verruiming van de sluitingstijden. Op dit moment mag je na 00.00 uur (wordt straks 01.00 uur) geen horecagelegenheid meer in, terwijl deze tot 02.00 uur open mogen blijven. 

Enjoy the silence
read more

Enjoy the silence

Onlangs sprak ik Jaap Koelewijn van Fides Studiebegeleiding bij mij in de winkel. We kletsten wat over mijn vorige stukje 'Concurrentie Allergie'. Hij schreef een tijdje geleden over 'Home is where my WiFi is'. En gaf er zelfs een workshop over. Kort gezegd ging het erover wat het met de mens anno 2018 doet als je een paar dagen helemaal offline gaat. Of eigenlijk wat het doet als je de hele tijd online bent.

Als je in ons dorp de parkeerkelder inrijdt, valt de 4G verbinding weg. Ik betrap mezelf er dan wel eens op dat ik dat best irritant vindt. Terwijl ik zo'n 3 minuten later al weer verbinding heb! Is internet al net zo belangrijk geworden als 220 Volt? Voor bedrijven sowieso. Onze kassa werkt niet zonder internet. Dat vind ik nog wel uit te leggen, want dan is het inderdaad net zo belangrijk als de stroomaansluiting.

Concurrentie-allergie
read more

Concurrentie-allergie

Ruim tien jaar geleden namen wij Bike Totaal Steven Koelewijn over van mijn vader Steven Koelewijn en mijn neef Lammert Boekhout. Wat is er veel veranderd in die afgelopen jaren. Toen we in 2007 begonnen was internetwinkelen al wel een feit, maar in de fietsenbranche was het wat dat betreft nog relatief stil. 

Hoe anders is dat vandaag. Grote spelers als Fietsenwinkel.nl en Stella bedienen inmiddels een groot deel van de markt. Hoe gaan wij hiermee om? 

Publieke Omroepgeneuzel
read more

Publieke Omroepgeneuzel

De Nederlandse Publiek Omroep. Daar is al zoveel over geschreven, moet ik dat nou ook nog doen? Tja, media heeft nu eenmaal m'n interesse. Niet zo gek, al vanaf 1996 ben ik betrokken bij de Lokale Omroep Spakenburg en sinds 2015 heb ik ook nog een eigen muziekradiostation. Oké, via internet, maar dat heeft iedereen inmiddels overal beschikbaar. 

Maar goed, de NPO. Een overkoepelend orgaan van de publieke omroepen, welke weer het resultaat zijn van de verzuiling. De rode VARA, de progressieve VPRO. Dat is de Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep, wist je dat? Vrijzinnig, ja. Maar protestants?

The Passion en Stephen Hawkin
read more

The Passion en Stephen Hawkin

Dit jaar wordt The Passion voor de achtste keer uitgevoerd en uitgezonden. Miljoenen kijkers zien het tweeduizend jaar oude verhaal van Jezus’ laatste uren in een modern jasje. Een mooi evenement! Mede door The Passion weten inmiddels veel meer mensen dan acht jaar geleden dat het Paasverhaal z’n oorsprong niet heeft in een of andere haas en wat verstopte eieren.

GKV - De vrouw in het ambt?
read more

GKV - De vrouw in het ambt?

Het recente synodebesluit van de GKV om alle ambten open te stellen voor vrouwen roept onvermijdelijk discussie op. Hoe kan een standpunt wat al sinds jaar en dag verdedigd wordt, nu 180 graden draaien? Voordat u meteen verder leest om te kijken waar ik sta, roep ik maar vast; ik ben er niet op tegen. Op een schaal van 1 tot 10, zit ik ergens bij 7. Een gematigd voorstander dus. Het is niet per se mijn bedoeling om het besluit nu te gaan verdedigen, maar ik wil u even meenemen in mijn gedachten.