De kerk brengt je er niet…

De kerk brengt je er niet…

Het is Zondagochtend, rond half twaalf. Jack wordt net wakker van het lawaai van beneden. “Nee hè, weer zo’n after-kerk-party, moet dat nou hier, kan dat niet bij iemand anders…” Jack ligt nog wat na te denken over hoe gezellig het gisteravond was. Dan hoort hij dat ze het beneden over de kerk hebben. “Dat zal wel weer zo’n verschrikkelijke discussie worden over of je nu beter Vrijgemaakt of Hervormd kan zijn. Straks is het weer schreeuwen en mekkeren tegen elkaar. Blij dat ik niet meer naar de kerk ga…. Dat gezeik.”

Jack is een jongen van 23 jaar. Heeft sinds een paar maanden een meisje, Monique, die net als z’n ouders Gereformeerd Vrijgemaakt is. Zij gaat wel naar de kerk, Jack dus niet meer. Jack is van mening dat je zonder kerk ook wel geloven kan. “Je moet het toch zelf doen, de kerk brengt je er niet.”

Jack besluit op te staan, gaat zich wassen en aankleden en gaat dan toch maar richting woonkamer. Als hij de kamer binnenkomt hoort hij ome Henk zeggen “…….en dat ze bij jullie nu ook al uit het liedboek gaan zingen….jullie lijken wel de lichte kerk….” Jack denkt aan de laatste keer dat hij in de kerk was en zong…

De kerk brengt je er niet. Je hoort het mensen vaak zeggen. Ook kerkmensen. Vaak wordt de kerk gezien als een commercieel instituut, die op winstbejag uit is. Als er geld nodig is hoor je mensen zeggen “de kerk krijgt al genoeg” of “dat gezeur om geld word ik zat” Wat vergeten word is dat de kerk een instelling van God is. Dat de kerk met een kleine letter een gebouw is, en die met een hoofdletter de Gemeente van Jezus is. En als je daarover nadenkt, kom je tot de conclusie dat je zelf samen met de andere leden de Kerk bent!!

Of je nu beter Hervormd, Vrijgemaakt of Christelijk Gereformeerd kan zijn?
Zou God niet in elke Kerk werken, waar oprechte gelovigen zijn ? Dat neemt natuurlijk niet weg dat het niet uitmaakt bij welke Kerk je bent, maar discussies die soms uitlopen op familieruzies moet je toch echt wel vermijden. Praat liever met elkaar over hoe je een persoon als Jack weer bij de Kerk krijgt!

Een voetballer moet om bij te blijven, elke week een aantal keer trainen. Om op zaterdagmiddag te kunnen presteren. Geloven is iets voor de hele week. Zou je dat kunnen zonder training…?

De meeste kerken hebben 2 diensten. Een week telt precies 168 uur. God zou het fijn vinden -anders had Hij die 2 diensten niet geregeld- als je twee uurtjes per week mee wil doen met de Eredienst. Verder heeft Hij ook nog meer mogelijkheden bedacht om met het geloof en de Bijbel bezig te zijn. Je kent ze vast wel.


P.S. Om je nu even voor te zijn: “Kan iemand mij helpen om die splinter uit m’n oog te krijgen? Ik krijg het met een pincet niet voor elkaar…”