Milder(s)

Milder(s)

Nederland heeft gekozen. Wat velen al wel een beetje zagen aankomen, winst voor de PVV, werd overtroffen door de 35 zetels van de exitpoll. En de day after nog eens 2 zetels erbij. Hupsakee, naar 37 zetels. Links Nederland werd wakker met een kater…

Ik twijfelde of ik hier iets over ging schrijven. Want zovelen gingen mij voor. De kranten en het internet zijn al volgeschreven met beschouwingen over wat er in ons land is gebeurd. Wat kan ik daar nog aan toe voegen? Laat ik het persoonlijk houden en je meenemen in mijn eigen gedachten over de Nederlandse politiek en de nieuwe werkelijkheid daarin.

Democratie. Ik noem het wel eens de minst-slechte regeringsvorm. Want links of rechtsom, in de manier hoe we het in Nederland hebben ingericht komt er altijd een compromis uit. Nooit haalt één partij de absolute meerderheid. En de tijd dat er met slechts twee partijen een meerderheid werd gehaald ligt ook alweer ver achter ons.

"...onbedoeld een handje geholpen door de VVD."

Er hebben meer kiezers niet op de PVV gestemd dan wel. Maar, dat wist Geert Wilders natuurlijk bij voorbaat ook wel, daarom werd hij in de aanloop naar deze verkiezingen een stuk milder. Hij wist ook wel dat zijn partijprogramma voor een groot deel onuitvoerbaar zou zijn. Dus stelde hij zich constructief op. Daarbij onbedoeld een handje geholpen door de VVD.

Nee, ik heb geen PVV gestemd. Daarvoor herken ik me te weinig in het verkiezingsprogramma. Ook al sprak de mildere versie van Wilders me te dele wel aan, ik kan niet stemmen op een partij die godsdienstvrijheid wil beperken. Ook al heeft hij zijn pijlen op de Islam gericht, de grondwet staat geen onderscheid toe. Beperkingen voor de Islam, betekenen automatisch ook beperkingen voor het Christendom. En ik ben de eerdere opmerkingen van Wilders over nep-christenen nog niet vergeten.

Toch een kanttekening. Want het is niet zo dat ik nu PVV-stemmers wil wegzetten. Integendeel. Deze kiezers hebben terechte zorgen over de staat van en ‘der’ Nederlanden. Ik stel vast dat de overgrote meerderheid van de PVV-stemmers gewoon klaar waren met de gevestigde orde. Van een politiek die geen connectie meer met het volk had. Als je de BBB- en NSC-kiezer meetelt, heeft ruim meer dan een derde van alle kiezers niet op de gevestigde orde gestemd. Want ook al gaat de PVV al een tijdje mee, je kunt ze niet in het hokje van de gevestigde orde plaatsen.

"Je kunt de PVV-stemmers niet wegzetten als een stel racisten."

Je kunt de PVV-stemmers niet wegzetten als een stel racisten. Die zitten er ongetwijfeld ook tussen, maar omgekeerd zit er in de linkse hoek ook wel wat intolerantie. Ik moet er niet aan denken dat dit land bestuurd zou worden door een Woke-ideologische coalitie, waarin het doordrukken van hun agenda verpakt zou worden als zogenaamd tolerant. Want, je mag wel denken en geloven wat je wilt, maar wel binnen hun kaders. Intolerantie verpakt als vrijheid…

Wat nu? Ik hoop van harte dat het lukt om een regering te vormen met PVV, NSC, BBB en (al dan niet gedoogd door) de VVD. Het is de enig logische optie die recht doet aan de verkiezingsuitslag. En, ja, de kans dat het dan voor velen over twee jaar allemaal eigenlijk een (heel) beetje tegenvalt is levensgroot. Want Rome is ook niet in een dag gebouwd. Maar, ik zou ze het voordeel van de twijfel willen geven.

Wat kan ik doen? Een houding hebben die recht doet aan het liefdesgebod uit de Bijbel: Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf. En de mannen en vrouwen van de Tweede Kamer en de nieuwe regering voortdurend in gebed aan de HEER van de schepping opdragen.

Ben jij Christen? Bid dan maar heel vaak voor de persoon wiens vakje jij afgelopen woensdag rood hebt gemaakt.

Bid ook voor koningen en machthebbers, zodat we in vrede kunnen leven. Dan kunnen we God eren en krijgen we respect van andere mensen. 1 Timoteüs 2: 2 (BGT)